Polítiques d'Ocupació

La comissió del Pacte de Toledo tanca un acord majoritari per actualitzar les pensions amb l'IPC

  • Actualitzat:
  • Creat:

El consens arriba a les pensions després de la reforma del Govern del PP l'any 2013

La comissió del Pacte de Toledo va tancar ahir un acord majoritari perquè l’actualització de la pensió es torni a vincular a la inflació (IPC) com el mecanisme que ha de servir per conservar el poder adquisitiu de les pensions.

La companya Mercè Perea, diputada i portaveu socialista al Pacte de Toledo, ha valorat molt positivament un acord de consens que conjumina voluntats, amb la finalitat de generar confiança i tranquil·litat en la ciutadania i en la percepció de la sostenibilitat del sistema. "Aquest acord reconeix la necessitat de tornar al punt de partida en el qual es va perdre el consens, abans de la reforma de 2013". Tal com ha recordat Perea, "aquest és el nucli del sistema de protecció social, perquè si no garantim el sistema en termes socials, difícilment serà sostenible socialment, econòmicament i jurídicament".

Al mateix temps recordem que "després de la reforma del PP es va donar una situació anòmala en què es van alterar les regles del joc, el diàleg social i el Pacte de Toledo. Els i les socialistes no podíem acceptar una reforma que se saltés ni el Pacte de Toledo ni el diàleg social, tan necessari per a la sostenibilitat del sistema, i per això fem valdre que s’hagi arribat a aquest acord de consens i que també hàgim recuperat el diàleg social de la mà del Govern socialista de Pedro Sánchez".

Ens hem de felicitar col·lectivament, és un esforç de tots, no té ningú més protagonisme que la resta. El Pacte de Toledo i la taula del diàleg social seran els que marquin el camí per a futures recomanacions. "A partir d’aquí cal continuar caminant en les recomanacions, per poder instruir el Govern en una futura reforma del sistema que garanteixi la sostenibilitat social, l'econòmica i la política, perquè cap govern pot saltar-se les normes de les quals ens hem dotat en el Pacte de Toledo". 


 

* Escolteu els talls d'àudio de la intervenció de la Mercè Perea

Paraules clau: