Polítiques d'Ocupació

Mercè Perea: “És urgent consolidar el sistema de la SS i la recuperació del poder adquisitiu de les pensions”

  • Actualitzat:
  • Creat:

El Grup Socialista exigeix al Govern del PP mesures urgents que assegurin l'equilibri financer i garanteixin la sostenibilitat i viabilitat del sistema de pensions

La portaveu socialista de la Comissió del Pacte de Toledo, Mercè Perea, ha exigit avui al Govern que “que adopti urgentment mesures que assegurin l'equilibri financer i garanteixin la sostenibilitat i viabilitat” del sistema de pensions, “sense minvament dels drets dels pensionistes”. Perea ha defensat aquesta tarda una moció amb l'objectiu de “consolidar el sistema de SS i la recuperació del poder adquisitiu de les pensions”.

La iniciativa socialista ha estat aprovada pel Ple del Congrés en els termes de la següent esmena transaccional: “El Congrés dels Diputats insta al Govern al fet que en el termini de tres mesos, després de la seva negociació amb els interlocutors socials i sense perjudici del seu debat en el Pacte de Toledo, tal com estableix la Recomanació 1 de la Comissió del Pacte de Toledo, adopti les mesures necessàries per assegurar l'equilibri financer del Sistema públic de funcions, garantint la seva sostenibilitat i la suficiència de les mateixes, tant a través de la seva actualització de conformitat amb l'evolució dels índexs de preus, com precisant els mitjans suplementaris a les cotitzacions que des dels Pressupostos Generals de l'Estat, es vagin a destinar per donar cobertura al previsible dèficit del Sistema en els propers anys.”

En la seva intervenció, Perea ha assenyalat la urgència d'adoptar mesures davant “l'alarmant i creixent dèficit de la Seguretat Social”, ha criticat que “el Govern porta des de febrer d'aquest any sense reunir-se amb els agents socials per a la reforma de les pensions”, alertant que “el Fondo de Reserva s'esgotarà amb l'abonament de la propera paga extra de Nadal”.

Segons ha denunciat la portaveu socialista, “la reforma laboral de 2012, al costat de la reforma en pensions en 2013, imposada pel PP unilateral, sense acord en el Diàleg Social i sense acord en el Pacte de Toledo, suposa, de fet, d'una part una reducció de les pensions amb gran pèrdua del poder adquisitiu per als pensionistes, que s'agreujarà en el futur immediat, al mateix temps que un minvament enorme dels ingressos del sistema de prestacions contributives”.

“El recurs al préstec de forma indefinida no resoldrà la situació de desequilibri, máxime si avui el deute públic es troba en el 100% PIB” i “amb major motiu sense Fons de Reserva, que els socialistes deixem en 70.000M€ i dels quals avui no queda més que 11.600 milions d'euros”, ha assenyalat Perea, que critica que “el Govern s'està amagant després de la Comissió del Pacte de Toledo per evitar prendre decisions, quan en el 2013 les van adoptar de forma unilateral i sense diàleg social”.

Per a la portaveu socialista, “el problema es troba pel costat dels ingressos. En concret, en la recaptació per cotitzacions i, en conseqüència, en els salaris, la devaluació afecta dels quals irremeiablement als ingressos de la S. S., sent en això determinant la reversió de la reforma laboral i la de pensions”. Per això, “els socialistes anem a proposar un Pacte de Rendes que porti a resoldre una de les xacres més important d'aquest país: La pobresa dels treballadors i es recuperin els salaris dignes”, ha anunciat.

“Totes aquestes raons motiven de forma suficient la urgència de la present moció. Perquè el Govern adopti, previ acord amb el diàleg social, mesures clares i definitives sobre el desequilibri econòmic financer, així com sobre la pèrdua de poder adquisitiu dels nostres pensionistes”, ha recalcat.

Paraules clau: